Juleferie 2019

6 dejlige arbejdsdage mellem 3. juledag til 1. januar 2020 gav og en mulighed for virkelig at rykke. Vi arbejdede med forskellige projekter lidt på skift – nedrivning af værelserne på 1. sal, opmuring af et vindueshul mellem stalden og værkstedet og støbning af gulv i ‘murerværkstedet’.

Nedenfor lidt billeder af de forskellige projekter.

Murerværkstedet

Nedrivning på 1. sal i stuehuset

Opmuring af vindueshul mellem murerværkstedet og stalden

Mærkelige materialer

I weekenden den 14. – 15. december gik vi så småt i gang med nedrivning af stuehusets 1. sal, men vi stødte hurtigt på noget mærkeligt. Væggene var bygget op i et materiale som vi ikke havde set før – moduler af spånplade med ca. 5 cm. meget tætpresset halm, toppet af et lag papir/tapet.

Det var ret besværligt at få hul på … og så snart man fik hul, havde man så også halm alle vegne. Det skal vi nok få  det sjovt med… 🙂

Mere nedrivning

I weekenden den 16. og 17. november gik vi videre med at rive vægge ned i stuehusets underetage. De indre vægge er for størstedelens vedkommende originale – ca. 1850 – i ubrændte sten, så vi lægger dem bare udenfor og så går de i et med naturen igen…. det er altså smart!

Det er sjovt at se hvor stort huset synes når der bliver færre vægge – og vi bruger en masse tid på at planlægge hvordan indretningen en gang skal være, hvor de forskellige funktioner skal være etc.

Nedrivning i stuehuset

Så tog vi hul på næste etape, nedrivning af de indre vægge i stuehuset. Det bliver så flot – og stort! 

Vi finder mange sjove gamle detaljer – tapetrester i mange lag, smukt malede bjælker og loftsdekorationer. Desværre er der ikke meget andet end mursten der kan genbruges, men det har vi bestemt også tænkt os, så vi renser af og stabler. Mange gange ser det ud til at stenene allerede er genbrug, dvs. når vi tager dem i brug igen bliver det så deres 3. gang!

Fra ruin til orangeri (en gang i fremtiden)

Efter fødselsdagen var der sådan lidt ‘nå-hvad-skal-vi-nu-lave-stemning. Der er jo masser at tage fat i… men hvor skal man starte 🙂

Valget faldt på ‘ruinen’ som vi gik i gang med at pille ned, sten for sten, så stenene kan gebruges og det nederste af den ‘gode’ mur kan blive til brøstningen på det orangeri, der en dag skal stå lige der hvor det gamle halmfyr/hønsehus/værksted har stået engang.

Pludselig kunne man se op til vandet, når man sad på terassen!

 

Fødselsdagshavefest på gården

I juli blev Astrid 50 og havde besluttet at det skulle fejres på gården. Det blev en dejlig dag hvor familie og venner fik set herlighederne og hørt om alle vores planer. Mange synes nok stadig vi er skøre – men vi elsker vores lystgård, som vi er gået over til at kalde ‘Valnøddegården’ efter et store smukke valnøddetræ midt i haven.

På det øverste billed ses også hvor flot hallen blev med den nye gavl… og den blev også lappet, hvilket var meget heldigt da et kæmpetordenvejr med regn gjorde stemningen i hallen under middagen meget intens.

 

Kloaktilslutning

For at sikre at vi kunne invitere 70 mennesker til fødselsdag uden at få problemer med septiktanken, besluttede vi at benytte lejligheden til at lave tilslutning til kloakken ude i vejen. Guldborgsund Kommune udfordrede os lidt på tålmodigheden, men i ‘god’ tid inden fødselsdagen fik de klaret ærterne og Jesper kunne derefter slutte vores to skure på, og så var vi klar til at tage imod gæsterne.

Status ved starten af 2019

2018 er gået og vi har nået at smide en masse ud, revet ned og diskuteret en masse ideer. Vi synes stadig det er FANTASTISK at være på gården, vi hygger os, arbejder, planlægger, drømmer og arbejder noget mere….

Der er stadig masser at rive i, men i januar fik vi ryddet det meste af det gamle inventar ud fra grisestalden, og den del af den nye stald, som vi har døbt ‘murerværkstedet’. Nu kan vi komme til at støbe gulv og så måske få sat nogle materialer pænt ind, så vi kan få overblik over alle de mange ting vi har til ombygningen.